Wanneer wordt een kitten rustiger en wat kan ik doen? (2024)

Kittens zijn kleine tijgers die hun grenzen elke dag weer een beetje verleggen. Ze moeten nog leren hoe ze kunnen spelen, jagen en hoe ze om moeten gaan met de lichamelijke en mentale veranderingen. Maar hoe kun jij hier het beste mee omgaan?

Jonge katten kunnen jouw huis behoorlijk op stelten zetten. Dat is vermakelijk, tot op zekere hoogte. In het behang klimmen of het tapijt gebruiken als krabpaal is niet altijd gewenst.

Zodra jouw kitten wakker wordt, lijkt het alsof ze “aan” staan tot hun volgende slaapje. Wat kun je eraan doen om deze wilde puberteit bij katten zo rustig mogelijk te laten verlopen?

Je kitten wordt rustiger na de puberteit

Je krijgt jouw kleine tijger in huis zodra dezerond de 12 weken oudis. Dat is precies de leeftijd waarin kittens hun krachten gaan meten. Dat merk je aan het baldadige gedrag, maar ook aan de eindeloze speelkwartiertjes waar geen einde aan lijkt te komen.

Als een kleine tornado rent jouw jonge kat door het huis. Geen enkel balletjes of ander kattenspeelgoed ontspringt daarbij de dans. En des te ouder ze worden, des te meer kittens gaan durven.

Dat betekent dat je in deze periode ook alert moet zijn opongewenst gedrag in huis. Zoals het krabben aan het behang en de bank of het klimmen in gordijnen. Dat jouw jonge kat zijn of haar grenzen verlegt is een goed teken. Het bereidt ze voor hun leven als volwassen kat.

Toch kan de katten puberteit je tot wanhoop drijven. Want wanneer wordt jouw kitten eindelijk eens wat rustiger? Dat gebeurt zodra ze de onderstaande tijdlijn hebben doorlopen.

1. Kitten fase van 3 tot en met 6 maanden

De kitten fase vanaf 3 maanden is de periode waarin jouw jonge kat het meeste leert en ontdekt. Het liefst doen ze alles tegelijk. Spelen, jagen en hun grenzen opzoeken en verleggen. Dit betekent dat de kitten fase de meest wilde leeftijdsperiode is van jouw kat.

2. Junior fase van 7 tot en met 24 maanden

Zodra jouw kat de kitten fase heeft doorlopen, vinden er ook op fysiek en mentaal gebied ontwikkelingen plaats. Ze worden seksueel actief en groeien. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Jouw jonge kat is geen kitten meer maar een junior.

Hoewel kittens tijdens de puberteit rustiger worden, kan er wel ongewenst gedrag ontstaan. Zoalsonzindelijkheidof sproeien. Dit is ook de periode waarin je jouw kitten laatsteriliserenof castreren.

3. Volwassen fase van 2 jaar tot en met 6 jaar

Een kitten wordt rustiger zodra de kitten- en puberteitsfase is doorlopen. Gemiddeld is jouw kat dan 2 tot 2,5 jaar oud. Natuurlijk is de leeftijd waarop jouw kat rustig wordt ook afhankelijk van andere factoren. Zoals het ras en de karaktereigenschappen van het dier.

Wat moet ik doen als mijn kitten niet rustig wil spelen?

Een veelvoorkomend “probleem” met jonge katten is dat ze te wild spelen. Niet alleen met het speelgoed dat ze tot hun beschikking hebben, maar het liefst ook met jouw handen. Dat is niet altijd prettig of gewenst. Zeker niet omdat de nagels en tanden van kittens vlijmscherp kunnen zijn.

Toch is wild spelen natuurlijk gedrag voor kittens. Dit wordt ze aangeleerd in het nest. Op deze manier leren ze hoe ze moeten jagen en sociaalmet elkaar om moeten gaan.

Jouw handen zijn voor kittens één van hun favoriete objecten tijdens het spelen. Eigenlijk zien ze jouw handen als plaatsvervangende nestgenoten. En zoals je weet, kan het spel tussen kittens er behoorlijk ruig aan toe gaan. Iets dat je liever wilt voorkomen als je jouw handen heel wilt houden.

Speel daarom alleen met geschikt kattenspeelgoed en laat je kitten niet met jouw handen spelen. Zo voorkom je ongewenst gedrag als ze ouder worden.

  1. Als je wilt dat jouw kitten rustiger wordt tijdens het spelen, speel dan alleen met kattenspeelgoed. Zoals balletjes aan een touwtje of een hengel met veertjes. Zo leert jouw kitten dat handen géén speelgoed zijn en voorkom je een pijnlijke beet of krab.
  1. Bijt of krabt de kitten te hard? Stop dan direct met spelen. Dit gedrag is natuurlijk voor jouw jonge kat. Ook de moederpoes straft te wild spelen op deze manier af.
  1. Zorg voor afleiding en voorkom dat jouw kitten zich gaat vervelen. Als je wilt dat jouw kat rustig wordt, is het belangrijk dat ze op elk moment hun energie kwijt kunnen.

Kattenspeelgoed waardoor kittens rustiger worden

Een kitten kun je ook rustiger laten worden door ze te laten spelen met het juiste speelgoed. Natuurlijk is het wel van belang dat ze deze wilde periode kunnen doorlopen. Dat hoort nou eenmaal bij hun natuurlijke gedrag en instinct.

Geschikt speelgoed voor kittens is natuurlijk in de eerste plaats veilig. Voor jouw kat en voor jezelf. Daarnaast moeten kattenspeeltjes voldoende uitdaging bieden. Op deze manier wordt hun jachtinstinct voldoende getriggerd.

Interactief speelgoed is iets wat zowel kittens als volwassen katten erg leuk vinden. Bijvoorbeeld met een laser of veertjes. Dit laser speelgoed voor katten kun je ophangen en is veilig in gebruik. Door de afwisselende interacties verveelt jouw kitten zich niet snel.

Ook kattenspeeltjesmet catnipzijn een prima keuze om jouw kitten rustiger te laten worden. Dit speelgoed is gevuld met biologisch kattenkruid waar kleine tijgers dol op zijn.

Wil je dat jouw kitten rustiger wordt maar heb je niet altijd de tijd om zelf met je kat te spelen? Dan kun je ook kiezen voor een zelf rollende bal voor katten. Daarmee kan jouw jonge kat zich urenlang op een veilige en leuke manier vermaken tussen zijn schoonheidsslaapjes in.

Wanneer wordt een kitten rustiger en wat kan ik doen? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated:

Views: 5790

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.