Voedingsschema voor kittens - spenen tot vast voer | Dierennieuws.nl (2024)

Home > katten > Voeding kat > Voedingsschema voor kittens

Voedingsschema voor kittens

Een kitten groeit in een korte tijd zeer snel. Het gewicht neemt dagelijks zienderogen toe. In de eerste zes maanden ontwikkelt het lichaam zich snel en zal het zo’n 75% van zijn uiteindelijke lichaamsgewicht bereiken. In deze belangrijke levensfase is echter niet alleen goede voeding van belang, het is net zo belangrijk een goed ritme aan te leren. In dit artikel aandacht voor het voedingsschema voor kittens.

Inhoud artikel

  • 0 – 6 weken: moedermelk en handmatig bijvoeden
  • 6 – 8 weken: overgang naar vaste voeding
  • 10 – 12 weken: evt. verandering voeding
  • 3 – 4 maanden: 4 vaste voedingsmomenten per dag
  • 4 – 6 maanden: max. 3 maaltijden per dag
  • va. 6 maanden: 2 maaltijden per dag
  • va. 1 jaar: overschakelen op volwassen kattenvoeding

Eerste levensweken

0 – (+/-)6 weken

Voedingsschema voor kittens - spenen tot vast voer | Dierennieuws.nl (1)

Drinken bij moederkat
De eerste weken zal een kitten drinken bij de moederkat. Via de moedermelk krijgt het dier alle belangrijke stoffen binnen die het nodig heeft om te groeien. Misschien nog wel belangrijker zijn de stofjes die de moedermelk bevat waarmee een sterk en evenwichtig imuunsysteem opgebouwd wordt. Het is om die reden van groot belang dat iedere kitten goed kan drinken bij de moederkat. Let hier goed op, een kitten dat minder goed drinkt zal al snel verzwakken en een groeiachterstand oplopen.

Handmatig bijvoeden
Wanneer je opmerkt dat één van de kittens niet meer bij de moederkat drinkt, of dat een dier verdrongen wordt, dan is het belangrijk actie te ondernemen. Je kunt dan het best het diertje zelf bijvoeden. Het is de eerste weken extra belangrijk dat de kitten voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om te voorkomen dat het dier een groeiachterstand oploopt. Wanneer een kitten niet of onvoldoende drinkt of kan drinken bij moederpoes is handmatig bijvoeden dus een absolute noodzaak.

Voedingsschema voor kittens - spenen tot vast voer | Dierennieuws.nl (2)

Spenen: de overgang van moedermelk naar vaste voeding

Vanaf 6 – 8 weken

Na een week of 6 a 8 is de kitten klaar voor de overgang naar vaste voeding (brokjes of natvoer), ook wel spenen genoemd. Je kunt echter niet zomaar van het ene op het andere moment overstappen op vaste voeding. De kitten zal hier rustig aan moeten wennen. Begin daarom met eerst een aantal keren per dag een kleine hoeveelheid vast voer te geven (+/- 5 keer per dag een lepel). Maak de brokjes zacht in wat water zodat het spijsverteringsstelsel rustig aan de vaste voeding kan wennen. Zeker in het begin zal de kitten het nieuwe voer moeten aanvullen met moedermelk.

Wanneer de kitten bij zijn nieuwe baasje in huis komt

Meestal gaat een kitten na een aantal maanden naar zijn uiteindelijk thuis toe. Een nieuwe omgeving met mogelijk ook nieuwe voeding. Hieronder de belangrijkste aandachtspunten voor de overstap naar ander voer en het verdere voedingsschema.

  • 10 – 12 weken

    Meestal is dit de periode dat de kat verhuist naar zijn uiteindelijke thuis. Weg van het nestje en de gewoonten daar. Belangrijk is echter de voeding niet zomaar aan te passen. Vraag daarom altijd na welke voeding gegeven is of vraag een verpakking mee. De overstap op de voeding naar jouw wens moet je namelijk voorzichtig aanpakken.
    Meng in eerste instantie een klein beetje van de nieuwe voeding door de bekende voeding. Kijk hoe de kitten hierop reageert. Gaat alles goed? Vergroot dan het deel nieuwe voeding steeds een klein beetje, maar niet te snel. Geef het katje de tijd rustig te wennen.
    Kies ook altijd voor een hoogwaardige kittenvoeding. Deze voeding bevat alle voedingsstoffen die in de eerste levensfase nodig zijn. Meer over het kiezen van de juiste kittenvoeding.
    Probeer daarnaast een ritme op te bouwen door op vaste momenten op de dag eten te geven en daarbuiten zo min mogelijk.

  • Tot 4 maanden

    Houd vast aan een ritme en geef verdeeld over de dag ongeveer vier keer een maaltijd. Kies voor vaste tijdstippen, maar zorg dat de laatste maaltijd altijd is voordat je gaat slapen. Zo slaapt de kat goed door zonder hongergevoel.

  • Van 4 tot 6 maanden

    Na vier maanden is het verstandig het aantal maaltijden per dag te verlagen naar 3 maaltijden.

  • Vanaf 6 maanden

    Verlaag het aantal maaltijden per dag naar twee: ’s ochtends en ’s avonds.

  • Na 12 maanden

    Na een jaar kan worden overgeschakeld op voer voor volwassen katten. Doe dit niet voor deze leeftijd! Het tweede halve levensjaar groeit de kitten weliswaar aanzienlijk minder snel, het lichaam en de botten moeten echter nog wel op volle sterkte komen. Hiervoor is kittenvoeding het geschikst. Na 12 maanden kan worden overgestapt op voeding voor volwassen katten, maar houdt ook dan er nog altijd rekening mee geleidelijk over te stappen op andere voeding.

Voedingsschema voor kittens - spenen tot vast voer | Dierennieuws.nl (3)

De juiste kittenvoeding

Bij kittens is het van groot belang de juiste voeding te kiezen. In de eerste levensfase wordt het lichaam en het imuunsysteem gevormd. De juiste bouwstoffen zijn daarbij onmisbaar. Kies daarom de juiste kittenvoeding!

Alles over kittenvoeding

Voldoende water

Naast voeding is voldoende water altijd een must! Een kitten/kat moet altijd de beschikking hebben over vers drinkwater. Zelfs een kitten die nog bij de moeder drinkt heeft behoefte aan water. De melk vervangt dit niet! Zorg dat de kitten naast de juiste voeding dus altijd beschikking heeft over voldoende en vers drinkwater.

Samengevat

Onderstaande tabel is een samenvatting van bovenstaande schema. Gebruik dit schema als geheugensteuntje indien gewenst.

Voedingsschema kitten 0-12 maanden

0 – 6 wekenMoedermelk en handmatig bijvoedenAltijd onbeperkt, vers
drinkwater ter beschikking
6 – 8 wekenOvergang naar vaste voeding
10 – 12 wekenevt. verandering voeding
3 – 4 maanden4 vaste voedingsmomenten per dag
4 – 6 maandenmax. 3 maaltijden per dag
va. 6 maanden2 maaltijden per dag
va. 1 jaarOver op kattenvoeding voor volwassen katten
Voedingsschema voor kittens - spenen tot vast voer | Dierennieuws.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 5778

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.