Kitten opvoeden: 10 praktische tips voor je nieuwe vriend (2024)

Kleine kittens zijn zoals alle kittens: bijzonder schattig en onhandig. Een kitten is zo licht als een veertje en wanneer je harige vriend voor het eerst naar je knippert met zijn grote, glanzende ogen en zijn doordringende “miaauww” laat horen weet je genoeg.. Je hebt besloten om jullie leven samen te delen!

Het samenwonen met een kitten is heel erg leuk, maar denk er niet te licht over; een kat opvoeden is van groot belang voor het verdere verloop van de ontwikkeling van de baby katjes. Ben je op zoek naar tips voor kittens opvoeden? Dan zit je hier goed. We hebben hier alle waardevolle kitten tips voor je op een rijtje gezet.

Inhoudsopgave

Wanneer kun je kittens van hun moeder scheiden?

Uiteraard wil je het liefste je nieuwe vriend bij je thuis verwelkomen. Maar onthoud, het is beter om de kitten niet te vroeg bij zijn gezin weg te halen zodat hij nog een poosje onder de hoede van zijn moeder, broers en zussen kan doorbrengen.

Kitten opvoeden: 10 praktische tips voor je nieuwe vriend (1)

Vanaf de 12e week is de fysieke en mentale ontwikkeling van de kitten in balans en kan de kitten bij je in huis komen wonen.

De ontwikkeling van kittens

Wanneer baby katjes worden geboren, zijn ze uitgerust met vitale reflexen zoals de zuigreflex, maar ze kunnen niet horen of zien; met hun reukvermogen kunnen ze nog steeds bij de spenen van hun moeder!

Een paar dagen na de geboorte kun je het beruchte “melken” al waarnemen: de melkstroom wordt zachtjes gestimuleerd met de ritmisch trappelende voorpoten (waarschijnlijk is het je wel eens opgevallen, maar zelfs volwassen katten doen dit nog als ze zich er prettig bij voelen!).

Kittens brengen het grootste deel van hun eerste weken door met het drinken van moedermelk, slapend en groeiend. Groeien doen ze trouwens snel: ze verdubbelen namelijk in gewicht tijdens de eerste paar weken van hun leven!

Naarmate de kitten groeit en bloeit, zal het 3 cruciale ontwikkelingsstadia doorlopen:

  • In week 1 en 2 is je kitten nog volledig afhankelijk van zijn moeder.
  • In week 3 tot 7 begint de kitten de omgeving waar te nemen en te verkennen.
  • In de 8e t/m 24e week wordt de relatie en band met jou opgebouwd en verstevigd.
Kitten opvoeden: 10 praktische tips voor je nieuwe vriend (2)

Kitten opvoeden tips

Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt met je kitten, want net als mensenbaby’s hebben kittens veel aandacht en zorg nodig. Het is voor de kitten een spannende tijd, die jou en de nieuwe bewoners ook af en toe voor echte uitdagingen zal stellen!

Met de onderstaande 10 kitten tips weet je precies wat je moet doen om de overgang naar de mensenwereld zo diervriendelijk mogelijk te maken. Na het lezen van dit artikel kan je perfect antwoord geven op de vraag hoe voed je een kitten op.

#1 De basisuitrusting voor opvoeden kitten

Voordat de kitten bij je intrekt, is het belangrijk dat je zorgt voor een goede basisuitrusting. Zorg ervoor dat je de volgende dingen hebt gekocht:

  • Kattenbak
  • Kattenbakvulling
  • Krabpalen/krabmeubels
  • Kattenmand
  • Voer- en drinkbakken
  • Kattenspeelgoed

Een ‘veilige’ slaapomgeving is in het begin erg belangrijk voor een kitten om hem op zijn gemak te stellen; zelfs de meeste actieve baby katjes moeten ooit rusten.

Zorg er verder voor dat je alles weggooit dat de jonge kitten in gevaar kan brengen, denk hierbij bijvoorbeeld aan elastiekjes, loszittende kabels en plastic tassen.

#2 Kittens verzorgen – het juiste kitten speelgoed

De spelletjes die jonge katjes het leukste vinden zijn altijd gebaseerd op hun natuurlijk gedrag; het zijn jagers! Katten willen van nature sluipen, jagen en doorlopend op de loer liggen.

Jonge katten zijn dol op vishengeltjes, balletjes of een kattenrotonde. Meng je vooral in de spelletjes van je jonge kitten, dit is nog veel spannender omdat er dan meer onverwachte wendingen voor de kat zullen plaatsvinden.

Kitten opvoeden: 10 praktische tips voor je nieuwe vriend (3)

#3 Denk om je meubels met een krabpaal

Je zult merken dat katten vanaf het intrekken graag aan spullen krabben. Zorg er dus voor dat dit niet ten koste hoeft te gaan van die mooie bank of stoelen. Een krabpaal is in onze ogen daarom een echte MUST-HAVE.

Op Blijhuisdier hebben we een ruime keuze aan krabpalen. Let op dat je niet direct een krabpaal koopt die bijna tot het plafond reikt, het moet namelijk wel veilig voor de jonge katjes blijven. Wellicht kan je kiezen voor een kleiner instapmodel of je kiest een grote krabpaal, maar dan met veilige tussen plateaus.

#4 Zorg voor een gescheiden toilet en voederplaats

Katten zouden nooit “hun behoefte” doen buiten in de natuur naast hun eten en/of hun slaapplaats.

Katten zijn extreem gevoelig voor geuren; onaangename geuren hinderen hen en ze geven er de voorkeur aan om een ligplaats te zoeken waar het niet ruikt naar uitwerpselen.

Het is dus het beste om de kattenbak en bakjes in verschillende kamers te zetten, zodat je kat niet geïrriteerd raakt.

#5 Kitten verzorgen – zindelijk maken

Zodra kittens van de fokker wegkomen zijn ze vaak al schoon. Daarnaast zijn katten van nature al zeer hygiënisch, dit komt doordat de moederkat ze al heeft geleerd hoe je omgaat met de verwerking van hun uitwerpselen.

Toch moet de kitten na het intrekken nog zijn weg vinden in het nieuwe huis, alles is hier namelijk nieuw en anders. Wees dus vooral geduldig, omdat het niet altijd direct perfect zou kunnen gaan.

Als de jonge kitten na het intrekken toch veel moeite heeft met zindelijkheid raden wij aan om een lage kattenbak te gebruiken. Op deze manier wordt het minder een hindernisbaan. Ook kan je de jonge kat na het spelen, eten of slapen eens naar zijn kattenbak dragen zodat je hem stimuleert.

Vergeet je kitten tenslotte niet te belonen met een aai wanneer het is gelukt.

#6 Kittengedrag interpreteren

Aan de hand van het gedrag van een kitten kan je inschatten hoe hij zich voelt en wat hij wil. Zodra een kant spint of miauwt, is het vrij duidelijk hoe hij zich voelt.

Maar ook de non-verbale taal van katten zegt veel over de gemoedstoestand waarin ze zich bevinden. Een korte tabel met uitleg:

Non-verbaal gedrag katBetekenis
Staart verticaalvrolijke kat
Verscholen staartangstige en/of ongelukkige kat
Staart licht naar voren gebogenkat klaar om te spelen
Staart zwaait heen en weergeïrriteerde kat
Staart trilt rusteloosloerende kat
Poot duwenKat klaar om te spelen
NeusenGenegenheid

#7 Zorg voor de juiste kittenvoeding

Zoals eerder aangegeven verdubbelt een jonge kitten binnen enkele zijn gewicht. Het is belangrijk dat de kitten in deze periode het juiste kattenvoer binnenkrijgt. Na enige tijd verandert de voedingsbehoefte, waardoor je kitten weer een ander voedingsschema nodig heeft.

Hier heeft Blijhuisdier iets op bedacht in de vorm van voeding op maat. Aan de hand van de leeftijd, het ras, het geslacht en overige eigenschappen stellen wij een op maat gemaakt voedingsplan samen zonder dat je als baasje ooit nog hoeft na te denken over de juiste voeding en de voedingsvoorraad.

>>> Doe hier de gratis test en bekijk direct het voedingsplan op maat voor jouw kitten! <<<

#8 Kitten vaccineren

De basisvaccinaties zijn verplicht in de eerste weken van de jonge katten. Vanaf week 8 moet de baby kat worden ingeënt tegen kattengriep en overige kattenziektes. Deze kattenvaccinaties worden na 4 week nog eens herhaald en daarna opnieuw na 4 weken.

In totaal moet je kitten dus 3 keer gevaccineerd worden in de eerste 16 levensweken. Vanaf de laatste keer is de eerstvolgende keer pas weer een jaar later.

Wanneer je je kitten van de fokker haalt is de kans groot dat de baby kittens de meeste basisvaccinaties al hebben gehad.

Gaat je kat naar buiten? Dan moet je kitten vanaf de 12e week ook worden ingeënt tegen hondsdolheid.

Alle vaccinaties zijn tenslotte gedocumenteerd in de vaccinatiekaart van de kitten, dit houdt in: vaccin(s), vaccinatiedatum, stempel + handtekening van de dierenarts.

#9 Je kitten ontwormen

Ook is het heel belangrijk dat je je kat regelmatig gaat ontwormen. Voor een binnenkat adviseren we minimaal 1 tot 2 keer per jaar. Voor een buitenkat geldt maandelijkse ontworming.

Elke kat kan namelijk worden aangevallen door wormen, ook binnenkat die niet naar buiten mogen. Wormen, lintwormen, haakwormen en rondwormen gaan leven in de kitten en zullen zich voeden met het bloed van het jonge katje.

De reden dat ontwormen vooral bij kittens zo belangrijk is, is omdat een besmetting van wormen ernstige gevolgen kan hebben voor zijn gezondheid. Wanneer een worm te lang in de kitten ‘leeft’, kan het immuunsysteem en vooral het maag-darmkanaal zo ernstig beschadigen dat de baby katjes er niet van kunnen herstellen.

Preventief voorkomen van wormen bij je kitten

  1. Zorg voor regelmatige ontworming
    1. 1-2 keer per jaar bij een binnenkat
    2. Maandelijks bij een buitenkat
  2. Heel belangrijk: zorg voor hygiëne in de kattenbak
  3. Maak de slaapplaats van je kitten regelmatig schoon

#10 wanneer wordt een kitten rustiger

Zodra je kitten kat de kittenfase voorbij is, zal je merken dat je kat vanzelf al rustiger begint te worden. Echter zijn de meeste katten van nature erg energiek en speels.

Het is belangrijk dat je kat voldoende leefruimte heeft en dat hij bijvoorbeeld naar buiten kan om zijn energie kwijt te kunnen. Als naar buiten gaan geen optie is kan je de kitten rustiger krijgen door een fanatiek speelkwartier in te lassen.

Na het speelkwartier zul je merken dat de kitten voldaan en rustig is en lekker gaat slapen of liggen.

De meeste kittens worden ook al een stuk rustiger wanneer ze gesteriliseerd zijn. Verder zou je een grote krabpaal kunnen kopen.

Kitten opvoeden: 10 praktische tips voor je nieuwe vriend (4)

Vanaf welke leeftijd worden katten rustiger?

Zodra een kitten tussen de 3 en 6 maanden is zal hij het meest actief zijn. Op dat moment is hij namelijk zijn jachtinstinct volop aan het ontwikkelen.

Wanneer worden kittens rustiger?

Tussen de 6 en 12 maanden zul je merken dat de meest actieve periode wel achter de rug is. De kat is dan op weg naar zijn seksuele volwassenheid. Toch zal de kitten niet helemaal kalmeren, omdat hij zich voor zijn omgeving wil profileren en zal hij territoriaal gedrag kunnen vertonen.

Transitie naar volwassenheid (tussen 1 en 2 jaar)

Tussen de 1 en 2 jaar begint de transitie naar volwassenheid voor de kat. Je zult in deze periode nog wel merken dat hij af en toe zijn energie behoudt, vooral voor spelen en krabben aan dingen.

Vanaf welke leeftijd worden katten rustiger?

Normaal gesproken wordt een kat kalmer tussen zijn 2de en 6e jaar. De kat blijft wel actief, maar heeft een routine ontwikkeld tussen rust, actief zijn, slapen en spelen.

Het antwoord op de vraag: vanaf welke leeftijd wordt een kat rustiger? Gaat dus met name hand in hand met de leeftijd. Zodra de kat de volledige volwassenheid heeft bereikt, zul je merken dat hij rustiger wordt.

Katten opvoeden is leuk, maar onthoud tenslotte goed dat ze hardleers kunnen zijn dus ga hier goed mee om. Vermijd vooral niet-diervriendelijke methoden, zoals kitten opvoeden plantenspuit en uiteraard geweld.

Meest recente update: mei 27, 2023 door Chris & Kaj van Blijhuisdier

Kitten opvoeden: 10 praktische tips voor je nieuwe vriend (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 5796

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.