FC Utrecht knokt zich tegen AZ terug van 3-0 achterstand: 'Alle vertrouwen donderdag thuis tegen Sparta' (2024)

Rick van Manen

19 mei, 16:41 11 minuten leestijd

Provincie Utrecht - FC Utrecht heeft de competitie afgesloten met een 3-3 gelijkspel tegen AZ. Het knokte zich in de tweede helft terug van een 3-0 achterstand en legde beslag op de 7e plaats in de eredivisie. Daardoor gaat het donderdag in de halve finales van de play-offs thuis spelen tegen Sparta Rotterdam.

Luister terug: De hoogtepunten van AZ - FC Utrecht

"Het was halverwege zeer geflatteerd. AZ was heel effectief en wij konden dat onszelf aanrekenen", vond trainer Ron Jans. "Uiteindelijk was het onze beste wedstrijd. We verzuimen zelfs nog om te winnen."

FC Utrecht begon goed aan de wedstrijd. Dat resulteerde al na enkele minuten in de eerste kans van de wedstrijd. Lammers kon scoren, maar had iets te lang nodig om de bal onder controle te krijgen. De mannen van Ron Jans zetten weer goed hoog druk, iets wat dit seizoen een kracht was, maar de laatste weken een beetje verdwenen was.

Uit het niets en geheel tegen de verhoudingen in was het AZ dat op voorsprong kwam. De Wit scoorde met een schot in de verre hoek. FC Utrecht was amper van de schrik bekomen en het was al 2-0. Amper een minuut later verschalkte Van Bommel FC Utrecht-doelman Barkas met een lobje.

René van den Berg in gesprek met Souffian El Karouani

FC Utrecht beter, AZ maakt de doelpunten

FC Utrecht bleef goed voetballen. Het was na een half uur spelen dicht bij de aansluitingstreffer toen doelman Ryan mis zat. Niemand van FC Utrecht profiteerde waarna Sadiq namens AZ bijna naar de 3-0 counterde. Barkas hield FC Utrecht met een knappe redding in leven. FC Utrecht kreeg de kansen, AZ maakte de doelpunten. Vlak voor rust werd het 3-0. Pavlidis zette op eigen helft een aanval op om hem aan de andere kant zelf vallend binnen te koppen.

"Als je de wedstrijd hier zit te kijken, dan denk je: hoe kan dit dan?", vroeg Souffian El Karouani zich af. "We speelden een hele goede wedstrijd vandaag. We hebben heel gepraat en getraind en hebben besloten net zo te spelen als tegen bijvoorbeeld FC Twente. En dat wierp zijn vruchten af."

In de tweede helft bleef FC Utrecht de bovenliggende ploeg. In de 55e kwam FC Utrecht op het scorebord, toen AZ simpel balverlies leed en Boussaid afrondde.

Met nog een half uur te gaan kreeg Dani de Wit een rode kaart, na de zoveelste gemene overtreding. Daarna ging FC Utrecht verder op jacht naar de aansluitingstreffer. Met Okkels voor Van der Maarel was het Lammers die in de kleine ruimte de bal kreeg en naast schoot. Even later was het alsnog 2-3 toen Lammers bediend werd door El Karouani en binnenkopte.

René van den Berg in gesprek met trainer Ron Jans

AZ stort in

In de 83 minuut kreeg AZ een koekje van eigen deeg. FC Utrecht counterde via Okkels en Jensen als eindpunt naar de gelijkmaker. Meteen daarna ging Okkels op Ryan af, maar de doelman kwam als winnaar uit de strijd. Even later was Jensen dicht bij de 3-4, maar hij kopte over. "Ik vond het leuk voor Okkels. Hij kwam niet helemaal fit over en had vandaag een enorme bijdrage", vertelde Jans.

René van den Berg in gesprek met Victor Jensen

AZ was rijp voor de sloop, in de wetenschap dat Champions League voetbal naar FC Twente ging was de ploeg geknakt. FC Utrecht bleef jagen. Azarkan dacht in de blessuretijd de winnende te maken. Hij passeerde Ryan, maar de goal werd afgekeurd.

Donderdag om 21.00 uur thuis tegen Sparta

Het gelijke spel was genoeg voor FC Utrecht om de 7e plaats veilig te stellen. Het gaat donderdag in de halve finales thuis spelen tegen Sparta. "Als we tegen Sparta net zo spelen als vandaag, wordt het een hele mooie wedstrijd", voorspelt El Karouani. "Ik heb er alle vertrouwen in."

AZ - FC UTRECHT 3-3

15' Mees de Wit (1-0)
16' Ruben van Bommel (2-0)
37' Vangelis Pavlidis (3-0)
55' Othmane Boussaid (3-1)
71' Sam Lammers (3-2)
83' Victor Jensen (3-3)

Rood: Dani de Wit (60')
(Scheidsrechter: Nijhuis)

Liveblog

96' Jensen dan nog met de 3-4? Nee! En dan is het meteen klaar.

92' Azarkan scoort! Maar de vlag gaat omhoog. Geen goal.

89' NEC leidt met 1-4 tegen Almere en gaat 6e worden. Sparta wint met 2-1 van Heerenveen en Go Ahead Eagles staat met 2-1 voor bij Volendam.

87' Lammers. Draaien, kappen, nee! AZ is rijp voor de sloop.

84' FC Utrecht is nu weer 7e.

Luister terug: FC Utrecht komt op 3-3

83' GOAL!!! Victor Jensen rond een succesvolle counter af voor FC Utrecht.

77' Bazoer en Pavlidis ruimen het veld bij AZ.

75' Bij FC Utrecht zijn Vesterlund en Jensen in de ploeg gekomen.

Luister terug: FC Utrecht maakt 2-3

71' GOAL!!! Nu staat Lammers wel op de goede plek. Hij kopt de voorzet van El Karouani binnen.

69' Lammers in de kleine ruimte. Zijn schot gaat ruim naast.

66' NEC staat nu met 1-3 voor tegen Almere City FC.

64' Wissel FC Utrecht: Okkels voor Van der Maarel.

60' Ja hoor het is rood! AZ met 10 man.

58' Dani de Wit maakt weer eens een vuile overtreding. Nijhuis gaat naar de kant om te kijken of het rood is.

56' Tegelijk komst Sparta op voorsprong tegen Heerenveen (1-0) en neemt het de 7e plaats van FC Utrecht over.

Luister terug: FC Utrecht komt op 3-1

55' GOAL!!! Boussaid scoort nadat AZ de bal zomaar inlevert.

53' FC Utrecht is dreigend. Lammers kan er net niet bij, anders is het een doelpunt.

46' De tweede helft is begonnen.

45' Het is rust.

43' FC Utrecht speelt helemaal geen slechte wedstrijd, maar staat wel met 3-0 achter.

Luister terug: AZ maakt 3-0

37' GOAL!!! Pavlidis kop vallend binnen. Wat een mooie goal. Zijn 29e van het seizoen.

35' FC Utrecht heeft inmiddels al negen hoekschoppen gekregen.

33' NEC komt ondertussen op 1-1 tegen Almere City FC.

33' El Karouani probeert het met een goed schot. Het blijft 2-0.

29' Ryan zit mis op een vrije trap. Niemand van FC Utrecht profiteert en AZ countert via Sadiq bijna naar 3-0. Barkas redt met de rechterhand.

28' FC Utrecht pakt de draad weer op. Het blijft goed voetballen.

20' NEC staat met 1-0 achter tegen Almere. Go Ahead Eagles leidt tegen FC Volendam met 1-0. Sparta - Heerenveen is nog 0-0. De stand voor de play-offs is daardoor nog onveranderd.

17' Van der Maarel ging niet vrijuit oordeelde Robby Alflen die vandaag de analyse doet in Namen en Rugnummers.

Luister terug: AZ komt op 2-0

16 GOAL!!! Het lobje van Ruben van Bommel gaat over Barkas. Het is 2-0!

Luister terug: AZ komt op 1-0

15' GOAL!!! FC Utrecht is veel beter dan AZ, maar de Alkmaarders scoren eerst. Mees de Wit schiet in de verre hoek.

10' Bozdogan met een voorzet. Lammers gaat eronderdoor. Flamingo kopt naast.

7' FC Utrecht goed hoog druk. Iets wat een kracht is dit seizoen, maar wat we de laatste wedstrijden niet meer zagen.

4' Meteen een grote kans voor Lammers. Maar hij speelt hem op doelman Ryan van AZ. Het duurde net iets te lang om de bal onder controle te krijgen.

1' We zijn begonnen aan de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 2023-2024!

OPSTELLINGEN

AZ: Ryan; Sugawara, Penetra, Bazoer, M. de Wit; Sadiq, Clasie, D. de Wit; Mijnans v.Bommel,Pavlidis.

FC Utrecht: Barkas; Ter Avest, Van der Maarel (c), Flamingo, El Karouani; Toornstra, Bozdogan, Iqbal; Fraulo, Lammers, Boussaid.

Warmlopen

- Mark van der Maarel start zijn laatste competitiewedstrijd voor FC Utrecht als aanvoerder. Nick Viergever is vlak voor de wedstrijd geblesseerd geraakt.

- AZ won in Alkmaar 29 van de 42 duels met FC Utrecht, dat maar achtmaal won.

- Vorig seizoen werd het 5-5. Pavlidis van AZ, en Douvikas van FC Utrecht scoorden drie keer.

- FC Utrecht moet minimaal gelijkspelen om plaats zeven veilig te stellen. Bij winst kan het nog de zesde plaats afpakken van NEC.

- Ook AZ speelt nog ergens voor. Het kan nog derde worden ten koste van FC Twente. Het verschil met de club uit Enschede is twee punten.

Kritiek op vrije dagen

In aanloop naar dat duel kregen de spelers van FC Utrecht twee 'vrije dagen'. Trainer Ron Jans is tegenover RTV Utrecht zeer duidelijk op de kritiek daarover: 'Gelukkig bepalen anderen niet onze periodisering'.

"Andere clubs gaan naar Ibiza en zijn drie dagen vrij. Wij hebben volgende week drie wedstrijden in één week. Het is een lang seizoen. Dus het zijn twee rustdagen", zegt Jans getergd. "Ik vind het leuk om voor mijzelf op te komen."

Onder andere hadden kritiek op het feit dat de spelers deze week op dinsdag en woensdag niet op de club hoefden te verschijnen. "Rust hebben is ook een vorm van training. Ik vind die kritiek zo makkelijk."

FC Utrecht-trainer Ron Jans: 'Het zijn geen vrije dagen maar rustdagen'

Jacht op plek zes, zeven of acht?

FC Utrecht staat nu op de zevende plaats. Als de ploeg erin slaagt nog een plekje te klimmen, speelt FC Utrecht niet alleen in de halve finale van de play-offs om Europees voetbal een thuiswedstrijd, maar is de finale, als Utrecht die bereikt, ook in de Galgenwaard. Eindigt Utrecht als zevende, dan wordt het iets ingewikkelder.

Voor de play-offs heeft de KNVB een hele simpele regel opgesteld: de ploeg die als hoogste geëindigd is in de competitie, speelt thuis. Dus: op basis van de huidige ranglijst speelt FC Utrecht de halve finale van de play-offs thuis tegen Sparta. Een eventuele finale tegen NEC is in Nijmegen, maar als Go Ahead Eagles de tegenstander is, wordt de wedstrijd in Utrecht gespeeld.

"De wedstrijd van vorige week was niet goed. We gaan wel wat anders doen tegen AZ. Wat? Dat zul je zondag zien", zegt Jans. "We willen zo hoog mogelijk halen dus we willen bij AZ een resultaat halen. Maar we gaan geen risico's nemen met bijvoorbeeld Mike van der Hoon." De verdediger komt terug van een blessure.

De scenario's

Behalve AZ - FC Utrecht staan zondag ook Sparta - Heerenveen en Almere City - NEC op het programma. De wedstrijd van Go Ahead Eagles tegen Volendam is voor FC Utrecht niet van direct belang, omdat de ploeg uit Deventer FC Utrecht niet meer kan passeren op de ranglijst.

Bij winst van NEC in Almere kan FC Utrecht sowieso geen zesde meer worden; de ploeg uit Nijmegen heeft namelijk een punt voorsprong op de mannen van Ron Jans. Als NEC niét wint en Utrecht wel, eindigt FC Utrecht als zesde. Verliest NEC en speelt FC Utrecht gelijk, eindigt FC Utrecht als zevende, omdat NEC een veel beter doelsaldo heeft (+14 om +2).

Als AZ - FC Utrecht gelijk eindigt, blijft FC Utrecht zevende. Sparta, dat 3 punten minder heeft dan de ploeg uit de Domstad, kan FC Utrecht dan niet passeren. Als FC Utrecht verliest in Alkmaar en Sparta verslaat in eigen huis Heerenveen eindigt Sparta als zesde en wordt FC Utrecht zevende.

Er is ook een scenario mogelijk waarin FC Utrecht in de halve finale Go Ahead Eagles treft: als Sparta verliest van Heerenveen en Go Ahead eagles wint uit tegen FC Volendam, komt Go Ahead op 23 mei naar Utrecht.

Nick Viergever over AZ-uit: 'Laten zien wat we waard zijn'

De planning

Beide halve finales worden gespeeld op donderdag 23 mei. Hoe laat FC Utrecht aftrapt, hangt echter af van de eindstand in de competitie. Als FC Utrecht NEC passeert en zesde wordt, is de aftrap van de halve finale van FC Utrecht om 18.45 uur, in de Galgenwaard. Eindigt FC Utrecht als zevende, speelt het om 21.00 uur, ook in de Galgenwaard. Zakt de ploeg naar de achtste plaats, dan is de halve finale ook om 21.00 uur, maar dan in Rotterdam.

(doorlezen onder foto)

Historie AZ - FC Utrecht

Eerder dit seizoen eindigde de ontmoeting tussen FC Utrecht en AZ in de Galgenwaard door treffers van Vangelis Pavlidis en Victor Jensen in 1-1. De wedstrijd van vorig jaar in Alkmaar was er een om niet snel te vergeten. Na een 3-3 ruststand werd het in Alkmaar 5-5, met het unieke feit dat twee Griekse spitsen een hattrick scoorden: Vangelis Pavlidis maakte er drie voor AZ, Tasos Douvikas was namens FC Utrecht drie keer trefzeker.

AZ en FC Utrecht troffen elkaar in competitieverband 42 keer in Alkmaar. Slechts acht keer ging FC Utrecht met de zege aan de haal. Dat gebeurde voor het laatst op 7 januari 2021. Het werd toen 0-1, Sander van de Streek was de doelpuntenmaker.

Veel vaker, 29 keer, won AZ. De verschrikkelijkste middag voor FC Utrecht in Alkmaar was op 14 april 2013. AZ won, mede dankzij drie doelpunten van Jozy Altidore, met 6-0. Jeroen Verhoeven was de ongelukkige doelman van de Utrechters. Van de huidige selectie van Ron Jans maakten Jens Toornstra, Mark van der Maarel en Mike van der Hoorn dat drama als basisspeler mee.

Een half jaar na dat pak slaag boekte FC Utrecht zijn grootste uitzege op AZ. In december 2014 werd het in Alkmaar 0-3. Édouard Duplan scoorde twee keer, Mark Diemers maakte de derde Utrechtse treffer.

RTV Utrecht doet live verslag van alle wedstrijden van FC Utrecht. Via onze app en website kun je de hele wedstrijd live luisteren met commentaar van René van den Berg en Menno Schilder en de analyse van Robby Alflen. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan? Dat is heel eenvoudig: in de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.