'AZ staat er hartstikke goed voor, terwijl ze een kleurloos seizoen hebben gehad' (2024)

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: in een bewogen seizoen heeft AZ nog altijd kans op de derde plaats in de eredivisie, wat recht geeft op de voorrondes van de Champions League. "Het gekke is dat ze er hartstikke goed voor staan, terwijl ze een kleurloos seizoen hebben gehad."

Video niet beschikbaar

Na de 3-0-uitzege tegen Go Ahead Eagles heeft het AZ van interim-coach Maarten Martens nog altijd kans op de derde plek van de ranglijst, de plek die recht geeft op de voorrondes van de Champions League. Die plaats is momenteel van FC Twente, dat zondag na een moeizame start eenvoudig won (7-2) van het al gedegradeerde FC Volendam.

Kleurloos

Zo heeft AZ nog steeds perspectief op een fraai einde van een bewogen seizoen, waarin de club vroegtijdig werd uitgeschakeld in de Conference League, AZ in de KNVB-beker met de grootste moeite won van amateurclub Quick Boys en coach Pascal Jansen werd ontslagen. "Het gekke is dat ze er hartstikke goed voor staan, terwijl ze een kleurloos seizoen hebben gehad", zegt studio-analist Robert Maaskant. "Er is wel veel gebeurd, maar weinig goeds."

Toen Martens in januari als interim-coach voor de groep kwam te staan, was het nog maar de vraag of hij AZ uit het slop kon trekken. Vijf maanden later is de vraag: wat zeggen de cijfers? Heeft Martens het beter gedaan dan Jansen? Dat valt wel mee, ziet Frouws. "Beiden behaalden ze 1,94 punten per wedstrijd. Een kanttekening: Martens heeft nog een wedstrijd tegoed. Als hij die wint, gaat hij over dat puntenaantal heen."

Tumultueus seizoen

Wie heeft er schuld aan dit tumultueuze seizoen, wat tijdens de zomerse transferperiode begon met de uittocht van enkele belangrijke spelers? "Ik vind dat de leiding van AZ het heeft laten afweten", zegt Hugo Borst. "Als de club fatsoenlijk was versterkt nadat het was leeggelopen, dan was die derde plek veel makkelijker haalbaar geweest dan nu. Maar AZ miste de kans om goed te scouten. Ik vind het heel knap dat ze het zo hebben kunnen bijbenen, dat is aan Vangelis Pavlidis te danken."

De club uit Alkmaar mag de Griekse spits inderdaad bedanken. Met nog één speelronde te gaan voert de 25-jarige Pavlidis de topscorerslijst aan, vlak voor PSV-spits Luuk de Jong. Pavlidis staat op 28 doelpunten, één meer dan De Jong. Maaskant: "Hij doet nog mee in de strijd om de topscorer van het seizoen. Dat heeft hij echt moeten doen in een relatief matig elftal."

AZ heeft dit seizoen al dertien keer de nul gehouden, meer dan vorig seizoen

Dat 'matige elftal' doet het in defensief opzicht overigens prima, ziet Frouws. Een 3-0 zege op het stugge Go Ahead Eagles is geen vanzelfsprekendheid - zeker niet in de Adelaarshorst. "Het is alweer de dertiende clean sheet van dit seizoen", ziet Frouws. "Dat is nu al een meer dan heel vorig seizoen. Het jaar daarvoor lukte dat ze overigens maar vier keer, wat extreem weinig is."

Defensieve vastigheid

Een belangrijke rol in die defensieve vastigheid is dit seizoen weggelegd voor doelman Mathew Ryan. Frouws: "Ik vind dat Ryan wel wat meer krediet verdient. Het aantal doelpogingen dat hij pakt bijvoorbeeld, op dat gebied is zijn balans positief. Men vraagt zich regelmatig af of hij wel zo'n goede keeper is, maar hij doet het vrij aardig."

Terug naar de andere kant van het veld. Volgende week zondag kan Pavlidis de topscorerstitel binnenhalen in het thuisduel met FC Utrecht. De Jong moet op zijn beurt minimaal tweemaal scoren in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. "Het is leuk om op te letten", zegt Frouws. "Wat gaan Pavlidis en De Jong doen met de kansen die ze nog krijgen? Geven ze de bal af? Pavlidis gaf vandaag wel een assist, maar de drie kansen die hij kreeg, gingen er allemaal niet in. Dat gaat nog leuk worden volgende week."

Lees ook

'Het is een schande dat Jansen op deze manier is ontslagen bij AZ'

Moet de Griekse spits het komend seizoen hogerop zoeken? Maaskant denkt van wel. "AZ gelooft heel erg in het opleiding van eigen jeugdspelers en dat hebben ze de laatste jaren fantastisch gedaan. Maar het blijft continu op hetzelfde niveau. Ze worden nooit écht een titelkandidaat. Daarvoor zouden ze meer risico's moeten nemen, maar dat doen ze niet zo in Alkmaar. Ik denk dat Pavlidis zijn carrière beter ergens anders kan gaan vervolgen."

Suggesties heeft Maaskant ook. "Het makkelijkste zou een topploeg in Griekenland zijn", zegt hij. "Maar ik zie hem ook uitstekend spelen bij een goede club in Spanje, bijvoorbeeld."

En wat als AZ hem niet kwijt wil? "Natuurlijk kan AZ vragen wat ze willen", zegt Maaskant. "Maar ik kan me ook voorstellen dat Pavlidis bepaalde clausules in zijn contract heeft laten opnemen waarin staat dat hij de mogelijkheid heeft om voor een gelimiteerde transfersom te vertrekken."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie

NOS Langs de LijnNOS
'AZ staat er hartstikke goed voor, terwijl ze een kleurloos seizoen hebben gehad' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5394

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.