Waarom huilt mijn kitten en hoe help ik haar ermee te stoppen? | Hill's (2024)

Gefeliciteerd met je nieuwe kitten! Nu je nieuwe kitten bij je thuis begint te wennen, zul je merken dat je kittengeluiden maakt die op huilen lijken. Baby kittens horen huilen is inderdaad een droevig geluid. Lees verder om te leren waarom kittens huilen en hoe je een huilende kitten kunt helpen.

Waarom kittens huilen

Net als een mensenbaby communiceert je kitten met je door middel van stemgeluiden. Een huilende kitten vertelt je dat ze iets nodig heeft, en wel nu. Je kat zal dit gedrag haar hele leven blijven vertonen, omdat het een effectieve manier is om jouw aandacht te krijgen.

Waarom huilt mijn kitten en hoe help ik haar ermee te stoppen? | Hill's (1)

Over het algemeen huilt een verder gezonde kitten omdat het één of meer van de volgende dingen wil:

  • Eten

  • Warmte

  • Genegenheid

  • Speeltijd

  • Emotioneel comfort

Een verveelde kitten is een (potentieel) ondeugende kitten, dus houd haar bezig! Door elke dag met je kitten te spelen en haar verrijking te geven, houd je haar geestelijk en lichamelijk tevreden.

Hoe kalmeer je een huilende kitten?

Door de ontwikkelings- en voedingsbehoeften van je kitten tijdens de eerste maanden te leren begrijpen, kun je beter bepalen waarom ze huilt. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende redenen waarom kittens huilen op verschillende leeftijden en hoe je je kitten kunt helpen kalmeren.

Pasgeboren tot 8 weken

Pasgeboren kittens zijn doof en blind. In hun eerste levensweken is het normaal om babykittens te horen huilen of miauwen om hun moeder te vertellen dat ze honger hebben of angstig zijn, aldus de Cats Protection. Kittens blijven meestal bij hun moeder tot ze 8 weken oud zijn, zodat ze kunnen zogen en behaaglijk blijven. Het speenproces begint meestal rond de 4 weken en duurt 2-4 weken. Tijdens het spenen kan een kitten huilen, omdat ze honger heeft en haar moeder niet in de buurt is om haar te voeden. Als je een kitten hebt die jonger is dan 8 weken en de moeder is er niet om te helpen, dan zul je moeten ingrijpen.

Hoe kan je helpen: als je je kitten flesvoeding moet geven, raadt de PDSA aan, de kitten alleen een melkvervanger te geven die speciaal voor kittens is ontwikkeld. Andere melksoorten, zoals koemelk, hebben niet dezelfde balans van voedingsstoffen en kunnen zelfs schadelijk zijn voor je kitten. Als je haar niet voedt, moet je kitten tot de leeftijd van 4 weken in een kattenmand of andere veilige afgesloten plek zitten, met voldoende dekens of handdoeken om haar warm te houden. Haar voorzien van een verwarmingskussen speciaal voor kittens, is een andere optie.

8 weken tot 6 maanden

De melktanden van een kitten beginnen rond de 3 weken door te komen en zullen rond de 3 maanden vervangen worden door volwassen tanden. Volgens de PDSA kan het doorkomen van tandjes enig ongemak veroorzaken, maar de meeste kittens lijken er geen last van te hebben. De meeste kittens verlichten hun ongemak door op dingen te kauwen, hoewel ze misschien ook meer huilen dan normaal. Als het huilen gepaard gaat met rood, gezwollen tandvlees met afscheiding of als je kitten veel aan haar bek krabt, neem dan direct contact op met je dierenarts - je kitten heeft mogelijk een behandeling nodig.

Hoe kun je helpen: geef je kitten kauwspeeltjes die voor katten veilig zijn om op te kauwen. Je kunt een koud, nat washandje gebruiken, om het tandvlees van je kitten voorzichtig af te vegen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je kat eraan gewend raakt dat je in haar bekje wroet, wat het later gemakkelijker maakt om haar tanden te poetsen. Zorg ervoor dat de ervaring aangenaam blijft, want je wilt niet dat je kitten pijn of ongemak associeert met het feit dat je je vingers in haar bek stopt.

Je kitten leert snel dat jij voor haar voer zorgt. Ze kan daarom beginnen te huilen rond etenstijd, telkens wanneer je de kast opent waar haar voer is opgeslagen of zelfs als je de kamer binnenloopt waar haar voer wordt bewaard. Sommige mensen vinden het heerlijk om tegen hun katten te praten en zullen hele gesprekken met hen voeren, terwijl anderen liever een wat stillere kat hebben.

Hoe kun je helpen: als je van een spraakzame kat houdt, hoef je niet veel te doen. Als je er echter de voorkeur aan geeft de geluiden van je kitten bij te sturen, dan kun je gebruik maken van het feit dat ze heel gemakkelijk nieuwe dingen leert, door haar te leren om te komen als je met de etensbak schudt of om vrolijk in haar reismandje te gaan zitten.

6 maanden tot volwassenheid

Als je tienerkitten de volwassenheid nadert, blijven haar lichaam en hersenen groeien en zich ontwikkelen. Als je kat volwassen wordt, is het belangrijk dat je de kattenbak opnieuw beoordeeld. Als je merkt dat je kitten huilt voor, tijdens of na het gebruik van de kattenbak, kan dit het gevolg zijn van pijnlijk plassen of poepen.

Hoe kun je helpen: als je kat of kitten tekenen van ongemak op de kattenbak vertoont, is de eerste stap om haar te laten onderzoeken door een dierenarts. Het creëren van een veilige, schone en comfortabele plaats voor je kat om naar het toilet te gaan, wordt aanbevolen voor alle katten, zelfs voor katten die geen problemen hebben. Bedenk of de kattenbak groot genoeg is voor je kat en of ze de kattenbakvulling prettig vindt. De kattenbak moet ongeveer 1,5 x de lengte van je kat zijn en je kat moet er gemakkelijk in en uit kunnen stappen. Schep dagelijks om en houd het gebied schoon en netjes.

Wanneer moet ik de dierenarts bellen?

Als het huilen van je kitten niet ophoudt of als je andere noodsignalen ziet, zoals diarree, braken, lusteloosheid, verminderde eetlust of overmatige verzorging, neem dan contact op met je dierenarts of een dienstdoende dierenarts voor spoedgevallen.

Het miauwen en huilen van je kitten zal veranderen, naarmate ze uitgroeit tot een onstuimige jong-volwassene (en daarna volwassen kat). Houd de communicatielijnen open door te luisteren, te reageren en veel liefde te tonen.

Over de auteur

Waarom huilt mijn kitten en hoe help ik haar ermee te stoppen? | Hill's (2)

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., is schrijver, onderzoeker, STEAM-onderwijzer, professioneel lid van de Cat Writers' Association (CWA) en een toegewijde huisdiereigenaar. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Waarom huilt mijn kitten en hoe help ik haar ermee te stoppen? | Hill's (2024)

FAQs

Waarom huilt mijn kitten en hoe help ik haar ermee te stoppen? | Hill's? ›

Het speenproces begint meestal rond de 4 weken en duurt 2-4 weken. Tijdens het spenen kan een kitten huilen, omdat ze honger heeft en haar moeder niet in de buurt is om haar te voeden. Als je een kitten hebt die jonger is dan 8 weken en de moeder is er niet om te helpen, dan zul je moeten ingrijpen.

Wat moet je doen als je kitten huilt? ›

Als het huilen van je kitten niet ophoudt of als je andere noodsignalen ziet, zoals diarree, braken, lusteloosheid, verminderde eetlust of overmatige verzorging, neem dan contact op met je dierenarts of een dienstdoende dierenarts voor spoedgevallen.

Hoe voorkom je dat een kitten huilt? ›

Pak uw kitten in, aai hem, speel met hem en richt zijn aandacht op iets anders, zoals eten en speelgoed . Het voldoen aan de basisbehoeften van uw kitten en het bieden van een comfortabele en veilige omgeving zullen een grote bijdrage leveren aan het verminderen van stress en mogelijk huilen.

Waarom huilt mijn kitten als ik haar oppak? ›

Katten kunnen om allerlei redenen miauwen als je ze oppakt. In de meeste gevallen is het echter een teken van protest . Katten miauwen doorgaans niet als ze opgepakt willen worden, maar ze kunnen wel miauwen als ze dat niet willen! Katten kunnen ook miauwen als gevolg van angst of ongemak.

Moet je kittens het laten uitschreeuwen? ›

Moet ik mijn kitten 's nachts laten huilen? Kittens kunnen over het algemeen veel huilen omdat ze je iets proberen te vertellen, maar maak je geen zorgen, dit gedrag zal afnemen naarmate ze ouder worden! Hoewel het goed is om ze te troosten en te zorgen dat ze zich beter voelen, is dat niet altijd mogelijk .

Hoe kalmeer je een huilend katje? ›

Aai uw kitten zachtjes .

Wanneer u hem oppakt of naast u ligt, aai of aai uw kitten dan zachtjes. Dit kan het kind kalmeren en voorkomen dat het gaat huilen, en het kan helpen een sterke band tussen jullie te vormen.

Hoe maak je een kitten rustig? ›

Kittens hebben veel slaap nodig. Het is daarom belangrijk dat je hem een rustig plekje voor zichzelf geeft. Kies bijvoorbeeld een kamer waar andere leden van het gezin (kinderen en andere huisdieren) niet komen en laat hem daar rustig wennen aan de nieuwe omgeving.

Is het oké om een ​​kitten 's nachts te laten huilen? ›

It is also completely normal for kittens to cry on their first few nights in their new home. If this is the case, a good idea is to warm up a blanket to mimic the warmth they would get from their mother so that they feel more at home.

Hoe zorg je ervoor dat je kitten gaat slapen? ›

Kies een comfortabele kittenmand met hoge zijranden om speelgoed dichtbij te houden. Vergeet niet om veel zachte dekens toe te voegen voor een rustige nachtrust. Zorg ervoor dat de kattenbak en de water- en etensbakjes niet te ver weg staan als je kitten ze 's nachts nodig heeft.

Hoe zorg je ervoor dat een kitten zich thuis voelt? ›

Rust de ruimte uit met aparte voedsel-, water- en kattenbakken . Zorg ervoor dat uw kitten ook plekken heeft waar hij zich kan verstoppen, en dat hij toegang heeft tot een hoger gelegen plek waar hij kan zitten en over zijn nieuwe omgeving kan kijken. Plaats ook het bedje, de dekens, de krabpaal en wat speelgoed van uw kitten in de kamer.

Hoe weet je of een kitten gelukkig is? ›

Als je kat gelukkig is, zal hij zijn oren vaak rechtop houden en zijn snorharen ontspannen. Als zijn ogen half dicht zijn of langzaam knipperen, voelt je kat zich waarschijnlijk veilig en ontspannen. Als hij rechtop staat, houdt hij zijn staart waarschijnlijk hoog met een lichte buiging aan het uiteinde.

Waarom bijt een kitten in je hand? ›

Als je kitten bijt is het 't beste om hem tijdelijk te negeren. Toch is het bijten een duidelijk signaal dat je kitten aandacht wil. Je kitten is speels en moet zijn energie kwijt. Heb je één kat, dan is het belangrijk dat je meerdere momenten op een dag met hem speelt.

Wat betekent het als een kitten bromt? ›

Naast de miauw heeft je kitten een scala aan andere geluiden waarmee ze kenbaar maakt wat ze wil of hoe ze zich voelt. BLAZEN is altijd een teken van haar ongenoegen. Je kitten is bang, geïrriteerd of boos. SPINNEN is meestal een uiting van genoegen.

Hoe lang duurt het voordat een kitten 's nachts stopt met huilen? ›

Het kan een paar weken duren voordat het huilen volledig stopt. Hoe meer kans ze heeft om rond te rennen en te verkennen, hoe sneller ze alles leert kennen. Het is goed om haar te observeren, maar misschien moet je dat op afstand doen als ze een beetje bang voor je is.

Waar moeten kittens 's nachts slapen? ›

Dit betekent dat de beste plek voor een kitten om te slapen een veilige plek is, beschut tegen tocht en warm genoeg . Het is een goed idee om het kitten de eerste paar nachten dicht bij u te hebben. Zoek een gezellig plekje naast je bed en kies indien mogelijk zelfs een plekje hoger dan de vloer.

Hoeveel nachten zal een kitten huilen? ›

Hoe lang duurt het voordat kittens stoppen met huilen als ze 's nachts alleen worden gelaten? De kittens zullen huilen zolang ze angst voelen. Het zijn katachtige baby's en moeten zich veilig voelen. Geef dat gevoel van veiligheid en ze zullen getroost worden en zouden moeten stoppen met huilen als ze al gevoed zijn.

Is het oké om kittens te laten huilen? ›

It is also completely normal for kittens to cry on their first few nights in their new home. If this is the case, a good idea is to warm up a blanket to mimic the warmth they would get from their mother so that they feel more at home.

Hoe zorg je dat een kitten gaat slapen? ›

Maak een veilige slaapplek: Zorg voor een warme, rustige en afgesloten ruimte waar je kitten kan slapen. Dit kan bijvoorbeeld een aparte kattenmand zijn met een zachte deken. Zorg ervoor dat er geen gevaarlijke voorwerpen zijn waar het kitten zich aan kan bezeren en maak de ruimte veilig voor je kitten.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated:

Views: 5930

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.